Design og trykk

For mange bedrifter kan det virke vanskelig eller dyrt å få laget en trykkefil, men det er ikke noe problem her hos oss. Vi hjelper deg gjerne med dette for en rimelig penge. Om du ønsker å lage trykket selv, er det ingenting i veien for det. Kontakt oss om du ønsker hjelp, eller les videre om du ønsker å gjøre jobben selv, og er litt usikkert på hvordan.

Maler

På de fleste produktsidene vil du finne maler. Det er ikke alle produktene som har maler. Noen av disse må da tas på «frihånd» ut fra oppgitt størrelse, og andre kan det være at vi ikke har fått malen enda. Ta kontakt med oss om du savner en mal, så skal vi se hva vi kan gjøre.

Matmerking

Alt som blir importert og produsert av mat i Norge er underlagt nokså strenge regler. Disse reglene innebærer en pliktig merking av mat. Disse matmerkingsreglene må følges, og på en del av malene ligger deler av teksten allerede inne. Merking MÅ på hvert produkt. Kontakt oss om det er noe du lurer på eller noe som mangler.

Fargesystemer

Det brukes i all hovedsak CMYK til trykk. Det vil si at du må lage trykkematerialet i CMYK, og at eventuelle elementer du legger inn må endres til CMYK før de legges inn. Det brukes også Pantone, som er nummererte farger fra fargepaletter.

CMYK gir mulighet for trykk i «alle» farger, og man kan bruke fotografier, graderinger osv., mens Pantone er mer for logoer og illustrasjoner. 4 fargers CMYK-trykk er altså «alle farger», mens 4 fargers Pantone-trykk er 4 farger.

Oppløsning

Trykking foregår nesten alltid i 300 punkter per tomme. Det du lager må derfor ha en oppløsning på 300 punkter per tomme, og du må også sørge for at alle elementer du legger inn, har det. Husk at det å øke oppløsningen på et bitmap-bilde ikke bedrer kvaliteten, og dermed ikke gir bedre trykkeresultat. Bruk bilder som har høy oppløsning i utgangspunktet.

Bitmap og vektor

Bitmaps er fotografier og bilder som gjengis punkt for punkt. Om vi øker størrelsen på slike bilder, øker vi bare størrelsen på disse punktene.

Vektor er matematisk beregnede streker. Endrer vi størrelser, kalkuleres det på nytt og tegnes på nytt. Vektor er derfor ikke avhengige av punkter og størrelsen kan endres uten at vi trenger å tenke på oppløsning.

Fonter

La oss si at jeg skriver et brev til deg i Word. Jeg bruker fonten Great Vibes, fordi jeg synes den er fin, og at den passer flott sammen med budskapet jeg vil frembringe. Så sender jeg brevet som et vedlegg i en e-post, det kommer frem og du åpner brevet i din utgave av Word.

Du har dog ikke fonten Great Vibes installert. Word er da programmert til å finne erstatningsfonter, noe som er så likt som mulig. Har du skikkelig uflaks, finner Word en font som ikke ser bra ut og som ikke har nordiske bokstaver, og det blir seende forferdelig ut.

Det samme kan skje med trykking. Det finnes et gigantisk utvalg av fonter, og ingen trykkerier kan ha alle installert på sine maskiner. For å unngå at trykkeutstyret endrer fontene vi bruker, «outliner» vi teksten, slik at det ikke lenger er skrift, men vektor-former.

Utfallende trykk

Trykking foregår på store ark eller ruller med papir, og så kuttes det etter ferdig trykking. Om vi ønsker et bakgrunnsbilde eller en bakgrunnsfarge, er det da lurt om vi lager det litt større enn vi trenger. Om vi trekker det litt ut, er vi sikre på at vi slipper hvite stiper på kantene. Å få trykket helt ut i kanten kalles utfall eller utfallende trykk.

Del dette: